M House / ariasrecalde taller de arquitectura

first_imgPhotographs:  Javier Callejas Sevilla Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects Area:  384 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/912651/m-house-ariasrecalde-taller-de-arquitectura Clipboard M House / ariasrecalde taller de arquitectura M House / ariasrecalde taller de arquitecturaSave this projectSaveM House / ariasrecalde taller de arquitectura Save this picture!© Javier Callejas Sevilla+ 18Curated by Clara Ott Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/912651/m-house-ariasrecalde-taller-de-arquitectura Clipboard “COPY” Spain CopyAbout this officeariasrecalde taller de arquitecturaOfficeFollowProductsSteelBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesGranadaSpainPublished on March 08, 2019Cite: “M House / ariasrecalde taller de arquitectura” [Casa M / ariasrecalde taller de arquitectura] 08 Mar 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsCabinetsFlorenseCabinet – FloAirWood Boards / HPL PanelsBruagStair Railing – CELLON®LightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenBathroom AccessoriesBradley Corporation USAHigh Speed Hand Dryers – Aerix+BoardsForestOneLaminate – EGGER laminatesAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Metal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelWall / Ceiling LightsA-LightAccolade Wall Light at River Dental OfficeBricksStröherClinker Brick Slips – StiltreuMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img “COPY” ArchDaily Manufacturers: Cerámica Malpesa, Daikin, Porcelanosa Grupo, StrugalOther Participants:Manel González de Ribot, Juan Miguel Quirosa GarcíaArchitect In Charge:Luis Gonzalo Arias RecaldeCity:GranadaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Javier Callejas SevillaRecommended ProductsDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemDoorsAir-LuxPivoting DoorDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. We took on this project in the understanding that there was a need to “manipulate” the building code applicable to “our” lot. This code established the construction of either a townhouse or a row house, with a back yard and a three meter set back from the street in order to create a unitary facade along the block. The existing homes adapt to these rules, the result being the repetitive planning of the same type of house.Save this picture!© Javier Callejas SevillaSave this picture!Floor PlansSave this picture!© Javier Callejas SevillaOur clients, A&N, had other needs: they wanted a home that was well oriented, that offered certain spatial complexity and that had lots of light. They wanted to be able to use the open spaces produced by the setbacks that resulted from applying the code, and they also wanted these spaces to have spatial value. They also wanted the advantages of cross ventilating in every room.Save this picture!© Javier Callejas SevillaThe proposal is based on a relational, central, vertical axis that generates a foyer—a kind of inner courtyard within the house itself. Following that axis, the house is divided in two, with two bays on either side. These bays create setbacks in order to capture the light that comes in from the west. Most of the floor area ratio is used up by grouping the construction against the party wall. This frees up the rest of the lot, generates good access space to the garage and enables a generous amount of light to penetrate into each of the rooms.Save this picture!© Javier Callejas SevillaEach of the rooms is associated with an independent volume or “cube”. These are either set back or pulled outwards depending on their needs regarding natural light, shade or privacy. The materiality of the project takes on special importance, resolving the whole project with a single material, made of brick walls built with a Flemish or “Dutch” bond, which allows the movement, displacement or absence of the header brick, the wall becomes a rough plinth for the building or perforated lattice that allows the passage of light and reminds the vernacular constructions of dryers in the fertile plain of Granada. All the exterior paving, ramps and stairs are resolved with the same material, contributing to a monolithic image of the project.Save this picture!© Javier Callejas SevillaProject gallerySee allShow lessParks Residence / The Raleigh Architecture Co.Selected ProjectsIKEA’s Research Lab SPACE10 Designs a Solar Village to Rethink Renewable EnergyArchitecture News Share Houses Photographs 2018 Year:  CopyHouses•Granada, Spain Architects: ariasrecalde taller de arquitectura Area Area of this architecture projectlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *