The Medic’s House / AR Design Studio

first_imgArchDaily Manufacturers: Kingspan Insulated Panels, Smart Systems, Vincent Timber, HH Aluminium, Kloeber UK Ltd, Stelrad, Stone and Ceramic Warehouse, WetherbySave this picture!© Martin GardnerRecommended ProductsFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel NaturaDoorsVitrocsaGlass Technology in Hotel BeaulacDoorsLonghiDoor – HeadlineFiber Cements / CementsSwisspearlSwisspearl Largo Fiber Cement PanelsText description provided by the architects. Commissioned by two Winchester based Doctors; The Medic’s House is the latest extension project by AR Design Studio. Upon the arrival of their new baby daughter, the need for additional family space meant that the client’s existing 1950s three bed house desperately needed extending. The brief called for two additional bedrooms upstairs and a large open-plan family space with light, views and access to the beautiful garden at ground floor. Save this picture!© Martin GardnerAR Design Studio’s solution was to create a large charcoal grey living box at ground level with a full height glazed opening elevation to the garden. A timber clad sleeping pod is perched above at first floor level providing the additional bedrooms. Save this picture!© Martin GardnerAt ground floor level the extension contains a utility, WC, kitchen, dining room and lounge area, fitted with 3 large eco-friendly sliding glass panels creating an uninterrupted view of the garden. The flush threshold and continuous floor surface enhance this connection with the garden by allowing the internal space to flow seamlessly out into it on warmer days. Save this picture!© Martin GardnerThe walls are constructed from super insulated block and oversized insulated cavities ensuring a very thermally efficient envelope. Large opaque glass panels to the sides allow etch light to enter deep into the plan of the space. The structure is hidden in strategically placed fins that suggest living zones within the open-plan space. Save this picture!© Martin GardnerUpstairs, the western red cedar clad addition consists of a generous master suite with a separate dressing area and one other additional bedroom. This upper box is also fabricated in timber, allowing for a light weight structure that reduces the need for unsightly columns beneath. The construction contains over 250mm of insulation which AR felt was important at the upper level. This approach to construction was also carried through into the over insulated single-ply roof. Save this picture!© Martin GardnerThe fenestration was resolved as a series of verticals that celebrate the depth of the walls with a combination of recessed and flush frameless windows. The overall composition was influenced by the ancient Greek theory of the ‘Golden Section’ in order to provide a well-balanced and proportioned rear elevation. Save this picture!First Floor PlanProject gallerySee allShow lessStoaninger Mühlviertel Destillation / HPSASelected ProjectsMirador Pocuro Building / SEARLE PUGA arquitectosSelected Projects Share United Kingdom Photographs:  Martin Gardner Manufacturers Brands with products used in this architecture project Year:  The Medic’s House / AR Design StudioSave this projectSaveThe Medic’s House / AR Design Studio “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/436832/the-medic-s-house-ar-design-studio Clipboard Save this picture!© Martin Gardner+ 18 Share CopyHouses•Winchester, United Kingdom The Medic’s House / AR Design Studio CopyAbout this officeAR Design StudioOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWinchesterUnited KingdomPublished on October 11, 2013Cite: “The Medic’s House / AR Design Studio” 11 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricShower ColumnshansgroheShoulder ShowersPanels / Prefabricated AssembliesMorin Corp.Metal Wall Systems – ExposedStonesCosentinoSurfaces – Dekton® Stonika SeriesConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame SlopeThermalSchöckMinimizing Thermal Bridges in BalconiesWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWork ChairsDynamobelWork Chair – SLAT 16More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects 2013 Houses Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/436832/the-medic-s-house-ar-design-studio Clipboard “COPY” Architects: AR Design Studio Year Completion year of this architecture project last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *